Stran za svoje delovanje uporablja piškotke (Cookies).

Virtualni dogodek »Open Education for SDG7: Affordable and Clean Energy«

The EN-LITE Society is co-organising the virtual event titled Open Education for SDG7: Affordable and clean energy, together with the Open Education for a Better World global mentoring program and as part of the OE4BW 2020 Yearly Eduscope.

 EN-LITE sodeluje pri globalnem tednu odprtega izobraževanja (Open Education Week)

Društvo EN-LITE je aktivno pri globalnem tednu odprtega izobraževanja (Open Education Week 2020). Pripravili smo interaktivno predstavitev Energija, družba in odprto izobraževanje (Energy, Society and Open Education), v kateri predstavljamo naše dosedanje in načrtovane prihodnje aktivnosti na nacionalni in mednarodni ravni na področju krepitve energetske pismenosti. Slednje so vezane predvsem na SDG7 Hub, ki smo ga v letošnjem letu vzpostavili v okviru mednarodnega mentorskega programa Open Education for a Better World in v katerem se osredotočamo na pripravo odprtih izobraževalnih virov v podporo uresničevanju ciljem trajnostnega razvoja št. 7: čista in dostopna energija.

 


Predstavitev je sestavljena iz treh delov:

-        v prvem je razložen pomen energetske pismenosti,

-        v drugem so predstavljene izvedene aktivnosti,

-        v tretjem delu pa so predstavljeni načrti huba SDG7 na področju odprtega izobraževanja za krepitev energetske pismenosti.

Predstavitev je namenjena zainteresiranim predstavnikom globalne skupnosti odprtega izobraževanja in deležnikom v energetiki, ki želijo sodelovati in prispevati h krepitvi energetske pismenosti za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Izdelavo spletne predstavitve Energy, Society and Open Education je podprlo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, za pomoč pri obdelavi in objavi v spletnem sodelovalnem okolju MiTeam se zahvaljujemo ekipi Mediainteractive.

 

Interaktivno predstavitev Energy, Society and Open Education (v angleškem jeziku) najdete tukaj: https://miteam.mitv.si/asset/NfWJEbdRF3jxFzgWp

Več o Open Education Week in drugih projektih / gradivih: https://www.openeducationweek.org/resources

 

 

 

 

 

Pripravili smo webinar z ameriško strokovnjakinjo Colette Honorable

V sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji in ameriškim zunanjim ministrstvom smo pripravili in objavili intervju z ameriško energetsko strokovnjakinjo Colette Honorable, z naslovom: Ensuring Security of Supply: Slovenia's Pathway to Energy Affordability, Diversity, Resilience and Independence.


 Webinar je razdeljen v dva dela.

 V prvem delu se Colette Honorable v 1-urni predstavitvi osredotoči na naslednje teme:

 

-         ključni koncepti energetske regulative,

 

-         energetska regulativa v ZDA, s poudarkom na zvezni državi Arkansas in

 

-         programi energetske učinkovitosti v zvezni državi Arkansas.

 

V zaključku svoje predstavitve poda priporočila za uspešno izvedbo programov energetske učinkovitosti.

V drugem delu webinarja se v razpravo vključijo naslednji slovenski strokovnjaki z različnih področij:

 

-         Ana Struna Bregar, CER,

-         dr. Danijel Crnčec, Univerza v Ljubljani in Ministrstvo za infrasturkturo,

 

-         Mojca Suvorov, SURS,

 

-         dr. Janez Humar, ELES

 

-         dr. Tomaž Žagar, Skupina GEN, in

 

-         Mojca Drevenšek, društvo EN-LITE in Consensus, ki dogodek tudi povezuje.

Za izvedbo webinarja se zahvaljujemo SURS, ki je gostil fizični del dogodka s slovenskimi razpravljavci, in ekipi Mediainteractive, ki je zagotovila snemanje, obdelavo in objavo webinarja na spletni sodelovalni platformi MiTeam.

 

 

 

 

 

NOVO: iEnergija videointervju o podatkih za energetsko pismenost

 

V okviru partnerskega sodelovanja z globalno platformo video vsebin VideoLectures.NET objavljamo nov iEnergija videointervju, in sicer z Mojco Suvorov (Statistični urad RS - SURS) o pomenu kakovostnih statističnih podatkov za krepitev energetske pismenosti.

 

V 10 minutah lahko izveste zanimive informacije:

 

  •          o podatkih o rabi energije in virih energije, ki poganjajo Slovenijo,
  •          kakšna je povezava med elektrifikacijo in rabo energije ter
  •         kje na spletu najti kakovostne vire statističnih podatkov o energiji.

 


Tema intervjuja je povezana tudi z aktualno pripravo Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). To je nacionalni akcijsko strateški dokument, s katerim bo Slovenija za obdobje do leta 2030 (s pogledom do 2040) določila cilje, politike in ukrepe na petih razsežnostih energetske unije EU (razogljičenje, energetska učinkovitost, energetska varnost, notranji trg z energijo, raziskave, inovacije in konkurenčnost).


iEnergija video intervju z Mojco Suvorov si lahko ogledate:

Tema intervjuja je povezana tudi z aktualno tematiko letošnje konference Statistični dan 2020: Podnebna kriza – vroči podatki, več informacij o Statističnem dnevu 2020.

 

 

NOVO: iEnergija videointervju o razumevanju energije

V okviru partnerskega sodelovanja z globalno platformo videovsebin VideoLectures.NET objavljamo nov iEnergija videointervju, in sicer s prof. dr. Markom Marhlom (Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta) o razumevanju energije.

NOVO: iEnergija videointervju o energetski in podnebni politiki

V okviru partnerskega sodelovanja z globalno platformo videovsebin VideoLectures.NET objavljamo nov iEnergija videointervju, in sicer s politologom dr. Danijelom Crnčecem (Univerza v Ljubljani in Ministrstvo za infrastrukturo) o upravljanju energetske in podnebne politike.

NOVO: iEnergija videointervju o energetski trilemi

V okviru partnerskega sodelovanja z globalno platformo videovsebin VideoLectures.NET objavljamo nov iEnergija videointervju, in sicer z Einarijem Kiselom iz World Energy Councila.

iEnergijo razvijamo v globalno izobraževalno-ozaveščevalno platformo v okviru mentorskega programa UNESCO (Open Education for a Better World)

V sodelovanju z UNESCO programom Open Education for a Better World in Univerzo v Novi Gorici smo organizirali mednarodno interaktivno razpravo o pomenu odprtega izobraževanja o energiji in energetiki z naslovom Energija, družba in odprto izobraževanje (Energy, Society and Open Education).

EN-LITE sodeluje v Horizon2020 projektu NEWCOMERS

V projektu NEWCOMERS, ki se je v okviru programa Horizon2020 začel izvajati 1. junija letos, sodelujemo kot tretja oseba. Ekipa EN-LITE je v projektu zadolžena za aktivnosti, povezane z raziskovanjem in krepitvijo energetske pismenosti v energetskih skupnosti in med zainteresiranimi državljani EU.

EN-LITE z digitalno platformo iEnergija sodeloval na EPC VI

 

Projekt EN-LITE je s predstavitvijo digitalne platforme iEnergija sodeloval na letošnji, že 6. konferenci Razmislek o energetiki (EPC – Energy Policy Consideration), ki jo organizira slovenski nacionalni komite Svetovnega energetskega sveta (World Energy Council).

Pripravili smo poročilo o aktivnostih v 2018: predstavitev digitalne iEnergije

V EN-LITE smo kot poročilo o naših aktivnostih v letu 2018 pripravili predstavitveno gradivo digitalne izobraževalno-ozaveščevalne platforme iEnergija.

EN-LITE s projektom iEnergija sodeloval v programu Innoenergy Primer

V novembru je v ABC pospeševalniku potekal predpospeševalni program PRIMER, ki v Sloveniji poteka pod okriljem največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy. Projekt EN-LITE je v programu sodeloval s projektom iEnergija.

S predstavitvijo iSevanja smo sodelovali na letošnjem Elektrofestu

V septembru je letos že sedmič zapored potekal znanstveni festival Elektrofest, katerega namen je energetsko opismenjevanje dijakov. Društvo EN-LITE je sodelovalo na »elektro postaji« družbe ELES, kjer smo predstavljali digitalno platformo iSevanje.

Po nova znanja s področja energetike v poletno šolo Energetike.NET

Energetika.NET, medijski partner projekta EN-LITE, vabi vse mlade željne novih znanj s področja energetike, da se pridružite tridnevni marketinško-medijski poletni šoli, ki bo potekala od 25. do 27. septembra 2018 v prostorih ABC pospeševalnika v Ljubljani.

  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2  3  4  5 
  •  Next 
  •  End 

Slovarček ključnih pojmov

Raziskave na področju učenja in poučevanja so veliko prispevale k razumevanju procesa učenja in k razvoju učinkovitih metod poučevanja. 

Preberi več...

Učenje in poučevanje

Raziskave na področju učenja in poučevanja so veliko prispevale k razumevanju procesa učenja in k razvoju učinkovitih metod poučevanja. 

Preberi več...

Energetska pismenost

Energetska pismenost je razumevanje lastnosti in pomena energije v vesolju, na našem planetu in v naših vsakdanjih življenjih. Pomeni več kot le vedetiin razumeti

Preberi več...

Na vrh