NOVICE
Nazaj

EPASxENLITE natečaj za najboljše energetske predloge

EPASxENLITE – »Če bi jaz odločal(a) o prihodnosti energetike, bi..«

V juniju 2023 je društvo ENLITE, katerega dejavnost podpira družba ELES, organiziralo natečaj za najboljši energetski predlog dijakov in dijakinj EPAS šol – šol ambasadork Evropskega parlamenta (European Parliament Ambassador School Programme).

Program EPAS vodi Pisarna EP v Sloveniji. V Sloveniji je projekt EPAS med uspešnejšimi v EU, saj v njem sodeluje kar 80 srednjih šol in dijaških domov oziroma skoraj polovica vseh.

Na dogodku "Če bi jaz odločal(a) o prihodnosti energetike", ki je potekal aprila letos v Šolskem centru Novo mesto, so dijakinje in dijaki dokazali, da jim ni vseeno za energetsko prihodnost Slovenije, EU in sveta.

V društvu ENLITE spodbujamo energetsko pismenost, predvsem med mladimi. Z natečajem smo želeli nagraditi njihove najbolj inovativne ideje in predloge ter tako spodbuditi nadaljnje vključevanje mladih v uresničevanje energetskega prehoda.

Na našem izobraževalnem kanalu za mikroučenje o energetiki in podnebnih spremembah @en_pismenost na Instagramu smo najprej predstavili najbolj pogoste predloge dijakov in jih podkrepili z razlagami iz naše zakladnice energetsko-podnebnih izobraževalnih vsebin.

Na ENLITE Facebook profilu je nato potekalo glasovanje za najbolj inovativen energetski predlog. Tako smo skupaj podelili pet nagrad in nagradili 5 razredov EPAS šol:

  • Nagrado za najbolj inovativen (všečkan) energetski predlog (Strojna šola Ptuj);
  • Nagrado za najboljši energetski predlog na gospodarsko-podjetniškem področju (Srednja elektro-računalniška šola Maribor);
  • Nagrado za najboljši energetski predlog na energetsko-tehničnem področju (Srednja poklicna in strokovna šola Zreče);
  • Nagrado za najboljši energetski predlog na področju okoljskih vidikov rabe energije (SŠ Črnomelj);
  • Nagrado za najboljši energetski predlog na področju družbenih vidikov prihodnje oskrbe z energijo (Biotehniška šola Šempeter pri Gorici).

Pri izbiri štirih tematskih zmagovalcev so sodelovali predstavniki ENLITE strokovne ekipe, in sicer:

  • Antonija Božič Cerar (GZS)
  • Katja Fašink (Eles d.o.o.)
  • Garsia Kosinac (GEN Svet Energije in ENLITE)
  • Mojca Drevenšek (ENLITE in Consensus d.o.o.)

Dijakom in dijakinjam zmagovalnih razredov je Pisarna EP v Ljubljani podarila praktična darila, društvo ENLITE pa je poskrbelo za priznanja in diplome.

Sodelovanje z mladimi bo v prihodnosti ključnega pomena za uspešen energetski in podnebni prehod. S predlogi so EPAS šole dokazale, da jim energetskega znanja in idej ne manjka. V društvu ENLITE si želimo graditi na tem in skupaj z mladimi prispevati k čistejši, varnejši in na znanju temelječi energetski prihodnosti.

Projekt podpira družba ELES.