NOVICE
Nazaj

Izšlo je iSevanje - interaktivno gradivo o sevanju v vsakdanjem življenju

Danes smo objavili iSevanje, interaktivno animirano digitalno izobraževalno-ozaveščevalno gradivo o sevanju v vsakdanjem življenju. iSevanje je zainteresiranim spletnim obiskovalcem prosto dostopno na spletnem naslovu www.i-sevanje.si. Gre za spletno različico tiskanega gradiva »Energija, sevanje, življenje: Dejstva in miti o sevanju v vsakdanjem življenju«, ki je v okviru projektu EN-LITE izšlo spomladi letos.

Spletno različico gradiva smo pripravili z namenom, da bi znanje o sevanju v večji meri približali tudi tistim, ki raje kot po tiskanih gradivih posežejo po spletnih aplikacijah. iSevanje je zasnovano po načelih odzivnega dizajna, torej deluje na računalniških zaslonih, tabličnih računalnikih in pametnih telefonih.

Namen gradiva (tako iSevanja kot njegove predhodnice, broširane tiskane različice, ki je prosto dostopna na povezavi www.en-lite.si/index.php/knjizica-o-sevanju) je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu prek daljnovodov do odjemalcev ter v medicini.

Gradivo so pripravili:

  • prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru),
  • doc. dr. Tomaž Žagar (GEN energija),
  • doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in
  • mag. Mojca Drevenšek (Consensus).

V strokovni pregled gradiva so se vključili strokovnjaki z različnih področij, in sicer:

  • prof. dr. Alenka Gaberščik (biologija),
  • doc. dr. Peter Kitak (močnostna elektrotehnika),
  • mag. Andrej Štern (telekomunikacije),
  • mag. Aleš Kregar in Minče Mandelj (prenos električne energije),
  • Matjaž Žvar (tehnologija jedrskih elektrarn) in
  • doc. dr. Marko Jevšek (medicina – radiologija).

Pri pripravi strokovnih izhodišč za izdelavo animacij je sodeloval Garsia Kosinac (GEN energija).

Za kreativno zasnovo in sodobno grafično oblikovanje gradiva so poskrbeli v oblikovalskem studiu KOFEIN dizajn, za idejno zasnovo iSevanja pri Založbi Rokus Klett, za načrtovanje in izvedbo iSevanja pa v agenciji Frontlab.

V ekipi projekta EN-LITE nadaljujemo z delom pri krepitvi energetske in sevalne pismenosti. Zaradi interesa različnih organizacij bo v naslednjih dneh izšel ponatis slovenske tiskane različice gradiva, hkrati bo tiskano gradivo izšlo tudi v hrvaškem jeziku.

Pripravo in izid gradiva o sevanju so podprle družbe ELES (glavni podpornik projekta EN-LITE), GEN energija, NEK, GEN-I, Energetika Ljubljana, Elektro Maribor in Založba Rokus Klett, izid hrvaške jezikovne različice pa tudi Tehnični muzej Nikola Tesla v Zagrebu.