NOVICE
Nazaj

Izšlo je novo gradivo projekta EN-LITE: Energija, sevanje, življenje

Izdali smo novo izobraževalno-ozaveščevalno gradivo, tokrat o sevanju v vsakdanjem življenju.

Namen gradiva je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu do porabnikov ter v medicini.

Gradivo, ki je namenjeno šolajoči mladini in drugim zainteresiranim državljanom, so pripravili prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (ARAO in Univerza v Mariboru), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus).

V strokovni pregled gradiva so se vključili strokovnjaki z različnih področij, in sicer prof. dr. Alenka Gaberščik (biologija), doc. dr. Peter Kitak (močnostna elektrotehnika), mag. Andrej Štern (telekomunikacije), mag. Aleš Kregar in Minče Mandelj (prenos električne energije), Matjaž Žvar (tehnologija jedrskih elektrarn) in doc. dr. Marko Jevšek (medicina – radiologija).
Za kreativno zasnovo in sodobno grafično oblikovanje gradiva so poskrbeli v oblikovalskem studiu KOFEIN dizajn.

Ekipa projekta EN-LITE bo s partnerji poskrbela za široko distribucijo tiskanih izvodov gradiva. NUK - Narodna in univerzitetna knjižnica bo več kot 600 izvodov razdelila po slovenskih univerzitetnih, splošnih in zamejskih knjižnicah, Založba Rokus Klett pa bo dobrih 2.800 izvodov poslala ravnateljem, učiteljem in profesorjem v slovenskih šolah.

Gradivo je v elektronski različici (.pdf) prosto dostopno.

V ekipi projekta EN-LITE v sodelovanju z Založbo Rokus Klett nadaljujejo z delom pri krepitvi energetske in sevalne pismenosti, saj že pripravljajo interaktivno animirano različico gradiva, ki jo bodo poimenovali iSevanje, izšla pa bo predvidoma v naslednjih mesecih.

Pripravo in izid gradiva so podprle družbe ELES (glavni podpornik projekta EN-LITE), GEN energija, GEN-i, Energetika Ljubljana, Elektro Maribor in Založba Rokus Klett.