NOVICE
Nazaj

Kakšen bi bil svet brez magnetov?

V okviru projekta Znanost na cesti bo v sredo, 7. oktobra, ob 19. uri, v Kavarni Union v Ljubljani predavanje z naslovom

Kakšen bi bil svet brez magnetov?

Pogovarjala se bosta dr. Boris Saje (Kolektor d.o.o.) in novinarka Mojca Delač. Vstopnine ni.

Predavanje je prvo v 6. ciklusu poljudnoznanstvenih predavanj, ki jih organizirajo v okviru projekta Znanost na cesti.

Pred začetkom predavanja bomo podelili nagrade za prispevke na natečaj za najboljši video na temo znanosti.

Dr. Boris Saje ve res veliko o magnetih. Pred skoraj 20 leti je doktroriral na področju magnetnih materialov in vse od takrat ga tako močno privlačijo, da se z njimi ves čas aktivno ukvarja. Industrijske izkušnje si je pridobil kot direktor razvoja in tehnologije v podjetju Magneti Ljubljana d.d., in vodja programa magnetnih komponent v Kolektor Group d.o.o. Trenutno dela kot aplikativni inženir v Kolektor Magnet Technology GmbH, v Essnu.

O tem, kakšen bi bil svet brez magnetov (in magnetnega polja ;-) se bo z njim pogovarjala novinarka Radia Slovenija Mojca Delač. Ena izmed težav pri proizvodnji močnih magnetov so namreč surovine, ki so vse težje dosegljive. Kakšna je torej prihodnost močnih magnetov in naprav, ki jih potrebujejo: mobilnih telefonov, vetrnih elektrarn, električnih avtomobilov? So morda ugibanja o bližanju konca 'magnetne dobe' zgolj posledica finančnih špekulacij, in če ne, kako se na problem odziva znanost? (Vir: www.facebook.com/events/683105471790909/, 6. 10. 2015)

www.znanostnacesti.si/magneti

Več informacij o dogodku in kratka predstavitev predavatelja: www.facebook.com/events/683105471790909/