NOVICE
Nazaj

Mladinsko usposabljanje o energetsko-podnebnem prehodu v Celju

V društvu ENLITE smo v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije (MSS) ob podpori družbe ELES, d.o.o. in Veleposlaništva ZDA v Sloveniji izvedli tridnevno intenzivno energetsko-podnebno usposabljanje, ki je potekalo od 24. do 26. februarja v Celju.

Udeležilo se ga je 10 predstavnikov mlade generacije, med njimi študentke/i in člani/ce mladinskih energetskih, okoljskih in drugih aktivističnih društev in gibanj. Na usposabljanju so se pod vodstvom izkušenih trenerjev MSS mladi urili v veščinah mreženja, vodenja mladinskih razprav in neformalnega izobraževanja, v strokovno-vsebinskem delu pa so pridobili znanja o energiji, energetiki in podnebnih spremembah ter razvojnih izzivih, povezanih z elektrifikacijo Slovenije.

Na temo energetike in elektroenergetskega sistema je predaval dr. Urban Rudež s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, o pomenu zanesljive oskrbe z energijo za državljane in gospodarstvo ter s tem povezani kakovosti življenja pa je spregovoril Danijel Levičar kot predsednik Strateškega sveta GZS za energetski prehod.

Sledila je interaktivna delavnica z energetsko-podnebnim simulatorjem EnROADS, ki so ga izdelali na MIT - Massachusetts Institute of Technology v sodelovanju z neprofitno organizacijo Climate Interactive, pripravo slovenske jezikovne različice pa smo pripravili v društvu ENLITE. Delavnico je vodil Garsia Kosinac iz Sveta energije, GEN, sicer član strokovne skupine ENLITE.