NOVICE
Nazaj

Zaživela je iEnergija

Danes smo objavili iEnergijo, spletno prosto dostopno izobraževalno-raziskovalno platformo o prožnosti in zanesljivosti oskrbe z energijo: www.i-energija.si.

Namen iEnergije je študentom različnih študijskih smeri in drugim zainteresiranim državljanom omogočiti vpogled v nastajajoče nove odnose v energetiki, s poudarkom na pomenu prožnosti (angl. energy flexibility) in aktivni vlogi odjemalcev električne energije.

iEnergija se v začetni fazi osredotoča na prožnost in zanesljivost pri oskrbi z električno energijo, saj se prav na elektroenergetskem področju dogajajo velike spremembe: v proizvodnji elektrike narašča delež nestanovitnih, razpršenih obnovljivih virov energije, zaradi blaženja podnebnih sprememb postajajo vse pomembnejši nizkoogljični viri energije, pričakovati je postopno elektrifikacijo prometa in ogrevanja ter vse aktivnejšo vlogo industrijskih in gospodinjskih odjemalcev pri prilagajanju njihovega odjema.
V prihodnje bomo iEnergijo predvidoma obogatili z informacijami tudi o drugih energentih, dobrinah in izzivih (npr. ogljični izpusti).

iEnergija je in bo projekt v nenehnem vsebinskem dopolnjevanju, funkcionalni nadgradnji in dodajanju interaktivnosti.
Prek spletnega mesta www.i-energija.si se lahko prijaviš na e-novice in si zagotoviš sprotno obveščanje o dodanih vsebinah in drugih novostih na tej spletni platformi.

Souredniki iEnergije so:

  • prof. dr. Andrej Gubina s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani,
  • prof. dr. Marko Marhl s Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru in
  • mag. Mojca Drevenšek iz komunikacijske svetovalnice Consensus Komunikacije za odgovorno družbo.

Pri pripravi prvih vsebin so sodelovali strokovnjakinje in strokovnjaki iz (po abecednem redu):

  • Agencije za energijo,
  • Borzena,
  • Dravskih elektrarn Maribor,
  • ELES,
  • GEN-I in
  • Nuklearne elektrarne Krško.

Vzpostavitev iEnergije sta podprli družbi ELES in Borzen ter Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji. Podatkovni partner projekta je Statistični urad RS. Medijski partner je Energetika.NET, partner video produkcije pa Naš stik.

Ustvarjalci iEnergije v društvu EN-LITE načrtujejo, da bodo v prihodnje k sodelovanju in podpori projektu pridobili deležnike iz energetike in z njo povezanih dejavnosti. Za kreativno zasnovo iEnergije so poskrbeli v podjetju KOFEIN dizajn, za spletno arhitekturo in izvedbo v Frontlabu, komunikacijski partner projekta je Consensus.

Vabljeni k raziskovanju iEnergije!